Yetişkinlerde Özgüven Geliştirme 14 Etkili Taktik

yetişkinlerde özgüven geliştirme

Yetişkinlerde özgüven geliştirme teknikleri, bu yazımızda yer vereceğimiz ve ayrı ayrı veya bir arada hayatınıza tatbik edebileceğiniz yöntemlerden oluşur; bu nedenle bu makale özgüven eksikliği problemi yaşayan insanlara ilaç gibi gelecek nefis bir yazı olacak; öyleyse arkanıza yaslanın ve okurken tadını çıkarın.

  • Yetişkinlerde özgüven geliştirme tekniklerine geçmeden önce, konuya tam olarak hakim olmayanlar için özgüven hakkında bazı ön bilgilere yer vermenin önemli olacağını düşünüyoruz.

yetişkinlerde özgüven geliştirme

Yetişkinlerde özgüven Geliştirme Neden Önemlidir?

Özgüven, bireyin kendi kişiliğine ve yeteneklerine olan inançtır, kısaca. Özgüven eksikliği ise kişinin kendine inanmaması, kendini yetersiz bulması, kendinden duyduğu şüphe nedeniyle pasif, çekinik, itiraz etmeyen, fikrini söylemekten çekinen, kolay boyun eğen biri haline gelmesidir.

  • Haliyle, özgüven eksikliği demek, tüm davranışlarımızın değişmesi demektir ve davranışlarımız, tüm iletişimimizi ve ilişkilerimizi etkileyen belirleyici unsurdur. Diğer bir deyişle, özgüven eksikliği insanlarla olan ilişkilerimizi de olumsuz yönde doğrudan etkilemektedir.

İşte, tam da bu nedenle yetişkinlerde özgüven geliştirmek çok önemli. Özgüven eksikliğine sahip olan bireylerin yukarıda da belirttiğimiz davranışlarına sahip biri olarak hayata devam etmeyi hiç kimse istemez. Ama yeterince kararlı olunca, özgüven eksikliğinden kurtulmak için yetişkinlerde özgüven geliştirme teknikleri üzerine çalışıp yavaş yavaş bu sorunu atlatmak mümkün hale gelir. Hayat daha güzel, daha yaşanabilir bir biçime kavuşur.

Özgüven Eksikliği Neden Olur?

  • Başarısızlığı bir deneyim olarak görmek yerine büyütmek, saplantı haline getirmek.
  • Aile fertlerinden birini kaybetmek.
  • Kişinin, kendi karakterini ve yeteneklerini acımasızca ve sürekli eleştirmesi.
  • Durum değerlendirmelerini hep kendi aleyhine yapmak.
  • Çevredeki insanların beklentilerine cevap verebilmek için gereğinden fazla baskı altında hissetmek.
  • Gerçeklikten uzak, başarması çok çok zor hedeflere odaklanmak.

yetişkinlerde özgüven geliştirme

Özgüven Geliştirmek İçin Yetişkinler Hangi Taktikleri Kullanmalı?

1- Özgüven Geliştirme Kitapları

Bu tür kitaplar kişinin kendisini beslemesini sağlar. Yaşanmış vakalar, deneyimler, tedaviler, bakış açıları, üstesinden gelme yolları gibi birçok konuya değinen bu tür kitapların okunması, gerek sorunu aşmak için olsun, gerekse motivasyon için olsun, hayli önemlidir.

2- Yetişkinlerde Özgüven Geliştirme Teknikleri, Kendine Değer Ver

Başkalarının seni nasıl gördüğünden ziyade, senin kendini nasıl gördüğün çok önemli. Kendini sev, değerli olduğunun farkına var. Bunu yaptığında, özgüvenin ve motivasyonun artmaya başlayacak.

3- İçerdeki Seni Kontrol Altına Al

Evet, içeride daha acımasız, daha eleştirel, daha kırıcı bir sen var. Çoğunlukla alacağın kararları sana o söylüyor. Seni güçsüzleştirecek yorumları da o fısıldıyor sana. Onu kontrol etmeyi öğren, içindeki sese değil, tamamen kendine odaklan. Seni senden alıp özgüveni eksik biri haline gelmene neden olan iç sesine nasıl söz geçireceğini zamanla öğreneceksin; ama üzerinde çalışman gerek.

4- Arkadaşlar

Çevre faktörü çok önemli. Sürekli negatif olan, insanların enerjisini sömüren türden insanlar vardır. Bu tür insanlar tanıyorsan hayatından çıkarmalı, en azından uzak durmalısın.

Arkadaşlar, yaşamın en büyük parçalarından biridir aslında. Arkadaşları dikkatli seçmek, hayatına fayda ve renk katacak kişilerle etrafını doldurmak öncelikli işin olsun. İnsanların, bir makine gibi tüm enerjini emmesine izin verme.

5- Yetişkinlerde Özgüven Geliştirme Teknikleri, Potansiyelini Keşfet

İnsanlarda yaygın olan bir özellik de, sahip oldukları gerçek potansiyelin farkına varmamalarıdır. Sahip oldukları kapasitenin altında bir hayat yaşamaya razı olurlar ve bu durum özgüven eksikliği yaşayan bireylerde çok daha güçlüdür.

Yetişkinlerde özgüven gelişimine katkı sağlamak istiyorsan, karakterinden tut da, yeteneklerine, isteklerine varana kadar kendinle alakalı her konuyu kapsayan bir iç yolculuğa çık. Sahip olduğun asıl potansiyeli keşfet. Böylece sana lazım olan motivasyonu da elde etmiş olursun.

6- Yetişkinlerde Özgüven Geliştirme Teknikleri, Hissettiğin Çaresizlik Sana Güç Versin

Çaresiz kalmak ya da mecbur olmak, isteyerek ya da istemeyerek insana birçok şey yaptırır. Tıpkı köşeye sıkıştığında kedinin üzerine giden fare gibi, sen de kendi çaresizlik durumunu motive edici bir engel olarak kabul et. Mesela, yetişkinlerde özgüven geliştirme tekniklerinden bir tanesini düşün ve onu muhakkak yapmak zorunda olduğuna inan. Böylece mecburiyet doğacaktır ve o tekniği uygulayacak gücü kendi içinde bulacaksın.

7- Yapılan ve Yapılmayanın Pişmanlığı

Bu, bir tür karşılaştırma yöntemi. Yaptığın ve yapmadığın şeylerin pişmanlıklarını karşılaştırarak bir durum değerlendirmesi yap. Bu yöntem, kişisel gelişiminde ve özgüven geliştirmede sana çk fayda sağlayacak. Şöyle ki; yapmadığın şeylerin sende yaratacağı pişmanlık ve kaygı durumu, seni eyleme geçmeye zorlayacak ve yapmadıklarını yapmak isteyeceksin.

8- Kaplumbağa Gibi Ol

Kaplumbağalar evini sırtında taşır, tehlike anında içeri çekilir ve kendini dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korumuş olur. Fakat o esnada hiçbir şekilde hareket edemez. Kaplumbağanın ilerleyebilmesi için risk alması ve başını kabuğundan dışarı çıkarması gerekir.

  • Bu bakımdan, kaplumbağanın yaşamı bu şekilde örnek alınabilir. Zira, insan da bazı riskleri yoluna devam etmek için alması gerekir. Yetişkinlerde özgüven geliştirme çabası ancak bu şekilde mesafe katedebilir.

Peki bunu gerçek hayata nasıl uyarlayacağız? Mesela, normalde saçma bulunacağı ya da dalga geçileceği düşüncesiyle söylemeye çekindiğin fikirlerini risk alarak söyle; kendine saklama her zamanki gibi. Sonucu ne olursa olsun, bu riski almalısın ve emin ol ki, aldığına değecek; sonuç ne olursa olsun!

9- Yetişkinlerde Özgüven Geliştirme Teknikleri, Olumlamaları Kullan

Eyleme geçirici ve motive edici cümlelerdir, olumlamalar. “Bu işin üstesinden gelebilirim” gibi. Özgüven eksikliği problemi yaşayan kişiler bunun tam aksine, olumsuz telkinlerle kendilerini iyice köreltirler. Negatif telkinlerle kendi önüne set çekmekten vazgeç. Böyle yaparak hem zihninde, hem de reelde harekete geçme ihtimalini sürekli azaltıyorsun.

yetişkinlerde özgüven geliştirme

10- Üzerindeki Yüklerden Kurtul

Geçmişte yaşadığın bir durum, bir pişmanlık belki; bugün hala sırtında bir yük gibi sürekli seninle hareket ediyorsa, yetişkinlerde özgüven geliştirme yolculuğunda ilerlemen gerçekten çok zor olacak. Sırtındaki, zihnindeki her türlü yükten kurtul. Kurtul ki hareket edebilesin, hareket edesin ki, ilerleyebilesin.

11- Hedeflerini Netleştir

Hedeften kasıt, ulaşmak istediğiniz her türlü başarı. Genel bir tabir değil, somut ve çaba gösterince ulaşılabilecek olan makul hedeflerin hepsini şimdiden netleştir. Hedeflerin neler olduğu en başından belli olsun.

12- Yetişkinlerde Özgüven Geliştirme Teknikleri, İç Muhasebe Yap

Yaşanan olaylarla alakalı bir iç muhasebe yapıp durumları doğru değerlendirmek ve benzer durumlarda yaşanabilecek olumsuzlukları önlemek pek de zor değil. Deneyimden ders çıkarmak gibi.

Yaşanan olumsuzlukların sebeplerini belirlemek, bir daha olmaması için gerekli önlemi almaya yetecektir. Ek olarak, bu iç muhasebe esnasında olayların her zaman bizim istediğimiz gibi ilerleyemeyeceğini kendimize telkin ederek yetişkinlerde özgüven geliştirme gayretimizi de desteklemiş oluruz.

13- Kendini Değerlendir

Kişisel ve objektif olarak kendini uzun uzadıya incele, değerlendir. İçinde bulunduğumuz olaylar ve bu olaylara karşı duruşumuz, tavrımız nasıldı? Yersiz hareketimiz oldu mu ya da birinin kalbini kırdık mı? Ya da, bugün elde edilen yeni bir deneyim hakkındaki düşüncelerimiz neler? Bunları uzun uzadıya değerlendirerek kendimizi kontrol etme, başkalarının güdümüne girmeme, güçlü hissetme gibi ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz.

14- Yetişkinlerde Özgüven Geliştirme Teknikleri, Kendini Eleştir

Evet, eleştir ama acımasızca değil; haksızlık yaparak değil. Objektif bir şekilde eksiklerini, hatalarını, doğrularını gözden geçir; özeleştiri yap. Başkasına bağlı kalmadan, başkalarının fikirleriyle şekil almadan yapılan bu eleştiri, özgüven gelişiminizi destekleyecek; çok büyük katkı sağlayacaktır.

Unutmayın ki, hiç kimse kusursuz değildir; herkesin eksiği, hatası vardır ve bu durum çok doğaldır. Herkeste olduğu gibi sizde de mevcut bunlar. Önemli olan, kendi hakkınızı yemeden, durumları doğru değerlendirerek yapıcı eleştiriler üretmeniz.

Content missing

 

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir