Siğil Neden Olur Diyorsanız Bu Makaleyi İyice Okumanız Gerekiyor!
Siğil neden olur, sorusuna bütün yönleriyle cevap bulabileceğin bu makalede, aynı zamanda siğillerle ilgili bilmen gereken birçok bilgiyi de bulabileceksin. Siğil neden olur, konusuna girmeden önce şunu vurgulamakta fayda var:
- Günümüzde bazı tekniklerle, siğillerin tedavisi, artık çok kolay bir hale gelmiştir. Özellikle makalenin sonlarına doğru, siğillerin tedavi yöntemleri içerisinde çok güzel ve etkili bir yol olduğunu anlatacağım.
Bilindiği gibi siğiller, cilt hastalıkları içinde en çok görülen hastalıklardan birisidir. Ve siğillere neden olan virüs, siğil virüsü olarak bilinen HPV’dir. Siğilin tıp dünyasındaki adı ise “verruka”dır.
Siğil neden olur, sorusuna cevap ararken kişi, çoğu zaman, siğilin kendisinde oluşturduğu estetik görünümün kötü etkisinden kurtulmak için siğillerinden kurtulmak ister.
- Hâlbuki siğiller, sadece estetik anlamda insanı rahatsız etmezler; aynı zamanda, zamanında önlem alınmaması halinde kanser dâhil birçok hastalığa davetiye çıkarabilecek bir özelliğe sahiptirler.
Bu açıdan, “siğiller zaten kendiliğinden geçer, tedavi etmeye gerek yok”, gibi yanlış ve dayanaksız düşüncelerle hareket edip siğil virüsünü önemsememek, başka birçok hastalığa kapı aralayabilir. Bu konuda, birçok hastalıkta olduğu gibi siğillerde de derhal önlem alarak tedavi sürecine başlamak gerekir.
Siğil neden olur, siğil neden oluşur, siğil neden çıkar, gibi sorulara birçok yanıt verilebilir; ama siğilin bulaşıcı bir virüs olduğunu dikkate alırsak, “siğil neden olur”, sorusunun cevabı, kendiliğinden ortaya çıkar.
- Evet, halk arasında bilinenin aksine siğil, viral kökenli bir enfeksiyondur; yani bulaşıcıdır. Bulaşıcı olması, siğillerin, bir vücutta rahatlıkla kök salması ve onu etkisi altına alması anlamına gelir.
Bu açıdan çevremizdeki insanlardan herhangi birinde siğil varsa, elimizden geldiğince önlem almalı, siğillerin olduğu bölgeye temas etmemeye çalışmalıyız. Aynı şekilde bizdeki siğil virüsünün bir başkasına bulaşmaması için de aynı özeni göstermek zorundayız.
Siğiller neden olur, sorusunu biraz daha incelemeye çalışalım:
Siğil virüsü, derinin üst tabakasına yerleşen iyi huylu bir tümördür. “Papavovirüs” adı verilen bir virüs grubuna dâhil olan bu virüs, yerleştiği ciltte, zamanla hücrelerin düzenini bozar ve hücrelerin düzensiz bir şekilde çoğalmasına sebebiyet verir. Kısaca siğil neden olur, sorusunun cevabı iyi huylu bir tümör olan siğil virüsünde yatmaktadır.
- Bu virüs, zamanla hücrelerin düzensiz bir şekilde çoğalmasına sebep olur, dedim. Şunu da eklemem gerekir ki siğil virüsü, bazı insanlarda siğil şeklinde kendini göstermez. Virüs olarak kalır ve dışarıya yansımaz. Ama birçok insanda siğil oluşumuna neden olur.
Siğil virüsünün siğile neden olduğu insanlarda ise ilkin iğne ucu kadar bir siğil, tedavi edilmediği için zaman içinde bezelye kadar büyüyerek insanı rahatsız eden bir hal alır.
Siğil neden olur, sorusunu incelerken yukarıda siğillerin bulaşıcı olduğunu dile getirmiştim. Siğillerin bulaşıcı olmasıyla ilgili birkaç noktaya daha değinmekte fayda var:
Siğiller, ekseriyetle doğrudan (direkt) temas yoluyla bulaşır; ama bazen ortak kullanılan havlu ve terlik gibi malzemeler yoluyla da bulaşabilir. Bunun yanı sıra, havuz, göl, hamam ve kuaför gibi ortak kullanım alanları da siğil virüsünün bulaşmasına zemin hazırlayan alanlardır.
İlgili Yazı: Eldeki ve Ayaktaki Siğiller Nasıl Geçer, İşte Müthiş Cevaplar
Özellikle ellerin veya vücudun herhangi bir bölgesinde çatlak ve bere gibi hasarlı bir deri bölgesi varsa, daha fazla dikkatli olmakta fayda var. Çünkü bu bölgeler, siğil virüsünün bulaşıp yerleşmesi ve üremesi için en ideal alanlardır.
Siğiller Tedavi Edilmeli midir?
Siğil neden olur, başlıklı makalenin başından beri zaten bu sorunun cevabını vermeye çalıştım. Evet, siğiller, tedavi edilmelidir; çünkü birçok hastalığı tetikleme eğilimi gösterirler. Her ne kadar bazı çocuklarda siğil virüsü, belli bir süre sonra kendiliğinden kaybolsa da bu, her zaman böyle olmamaktadır.
- Özellikle erişkinlerde çıkan siğiller, çoğu zaman ağrılı olmakta ve hızlı bir yayılma eğilimi sergilemektedir. Bu açıdan siğillerin, hiç beklemeden tedavi edilmesinde sağlığımız açısından büyük faydalar vardır.
Siğil tedavisinde dermatologlar, birçok etkeni (siğilin büyüklüğü ve yapısı, hastanın yaşı vb. ) göz önünde bulundurarak çok değişik tedavi yöntemleri uygulamaktadırlar. Bunlardan “yakma”, “dondurma”, “lazerle tedavi” gibi bazı yöntemleri önceki yazılarımda anlatmaya çalışmıştım.
Ayrıca siğillerinden şikâyetçi olan birçok insanın, genital siğiller gibi en inatçı siğillerinden bile, 3 gün gibi kısa bir sürede kurtulmasını sağlayan bir kaynaktan söz etmiştim. Bu kaynağa;