Özgüven Nedir ve Nasıl Kazanılır , 7 Sonuç Alıcı Taktik

Özgüven Nedir, Başkası Ne Der Düşüncesi?

İnsanın sosyal bir varlık olduğu gerçeğini göz önünde bulundurduğumuzda, her insanın herhangi bir eylemde bulunmadan ve herhangi bir söylemi ifade etmeden önce başkası ne der düşüncesini kafasından geçirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

  • Dediğimiz gibi insanoğlu sosyal bir varlık ve bu nedenle de diğer insanlarla ilişki ve iletişim içerisinde. Böyle bir yapıya sahip olan bir insanın başkası ne der düşüncesi ile hareket etmesi de gayet normal.

Fakat günlük hayat içerisinde her şeyin bir dozajı olması gerektiği gibi başkası ne der düşüncesinin de bir dozajı olmak zorundadır. İşte bu dozajı güzel bir şekilde ayarlayabilen insanlar özgüven yolculuğunda daha ileri mesafeler kaydedebilir ve bu problemin üstesinden rahatlıkla gelebilir.

Aslında bu durum kişinin herhangi bir ortama ait olması ile kendi bireyselliğini ön plana çıkarması durumunun ortak noktası olarak değerlendirilebilir. Çünkü insan sosyal bir varlık olduğu için, başkalarının düşüncelerini de önemsemeli, ama aynı zamanda kendi bireyselliğini de ön plana çıkarıp bu dünyada önemli bir birey olduğunu da hesaba katarak hareket etmelidir.

Bu bağlamda özgüven nedir sorusuna mantıklı bir yanıt aradığımızda şu tanımı kolaylıkla yapabiliriz:

“Özgüven kişinin herhangi bir gruba ait olmak ve birey olma ikilemini en güzel şekilde bağdaştırdığımız bir hissiyattır.”

Özgüven Nedir, Genetik mi Öğrenme mi?

Özgüven nedir sorusu ile ilintili olarak çok fazla gündeme getirilen, fakat yeterince ikna edici cevaplar verilmediği için muallakta kalan önemli bir nokta da özgüvenin genetik olup olmadığı sorusudur.

Evet, birçok kişi özgüven konusunda bu duygunun ve güçlü hissin doğuştandır getirilip getirilmediği hususunu defalarca gündeme getirmiş ve yapılan araştırmalar da bizi şu sonuca götürmüştür:

Özgüvenin temelinde belli bir miktarda genetik yapı rol oynamaktadır, fakat bu genetik yapı oldukça düşük bir öneme sahiptir.

Yüzde hesabı ile olaya baktığımızda yapılan araştırmalar özgüvenin yüzde 10 ila 20 civarında doğuştan getirilen bir fonksiyona sahip olduğunu, yüzde 80 ile 90 arasında da sonradan öğrenilen bir duygu olduğunu ortaya koymaktadır.

Bu durumda genetik yapısı itibariyle özgüvene sahip olan insanların şanslı olduğunu söylemek mümkündür, fakat özgüvenin asıl önemli olan kısımlarının sonradan öğrenilen kısımlar olduğunu düşünürsek hemen hemen her insanın aynı noktada hayata adım attığını da söyleyebiliriz.

Öyleyse özgüven nedir sorusuna ‘özgüven %90 itibari ile kişinin sonradan kazandığı ve kendisini geliştirmesi neticesinde ortaya koyduğu muazzam bir potansiyeldir’ cevabını vermek mümkündür.

Özgüven Nedir, Aşağılık Psikozu

Konu özgüven olduğunda birçok insanın dikkatini çekmeyen, fakat son derece önemli olan bir diğer husus da özgüvenin aşağılık kompleksi ile iç içe gelişen bir duygu olduğu gerçeğidir.

Çünkü herhangi bir insanın aşağılık kompleksi arttıkça özgüveni düşer ve özgüveni arttıkça da aşağılık kompleksi aşağı inmeye başlar. Bu bağlamda özgüven ile aşağılık kompleksinin ters orantılı olduğunu söylemek mümkündür.

Fakat bu tespit özgüven nedir sorusunun cevabını arayanlar için önemli bir tespit olmasına rağmen yeterince doyurucu değildir.

Dolayısı ile bu soruya şu cevabı vermek gerekir:

“Özgüven kişinin aşağılık kompleksinden kurtulduğu ve kendini gerçekleştirme potansiyeli ile dolduğu zaman dilimlerinde dışa vuran bir cevherdir.”

Şu nokta da oldukça önemlidir ki her insan çevresindeki diğer insanlara karşı az ya da çok aşağılık kompleksine girebilir, fakat bunu dengeli bir şekilde yürütmek ve kişinin iradesi ile bu dürtüyü yok etmeye çalışmak, oldukça önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Kaygı Bozukluğu Artık Çözümsüz Değil

Özgüven Nedir, Modelleme Yöntemi

Önceki maddelerden birinde özgüven nedir sorusuna cevap ararken bu duygunun doğuştan getirilen bir yetenek olmadığını, aksine kişinin sonradan toplum içerisinde kazandığı bir potansiyel olduğunu ifade ettik.

İşte bu bağlamda özgüven duygusu, kişinin çevresindeki insanları örnek alması ve onları modellemesi yoluyla da gelişebilir ve şekillenebilir.

Modelleme yöntemi, özgüven gelişiminde oldukça önemli bir yöntem olmasına rağmen birçok kişi bu yöntemin farkında olmadığı için hayatını özgüvensiz bir şekilde geçirmek zorunda kalır ve bu anlamda özgüveni ıskalar.

Oysaki hayat yolculuğumuzda neredeyse her şeyi çevremizdeki insanlardan öğreniriz, örneğin dil kalıpları kişinin çevresindeki insanları gözlemleyerek elde ettiği bir bilgi birikimidir.

Dil kalıplarına benzer daha birçok kalıp ve davranış kalıpları da sosyal öğrenme yoluyla öğrenilir, işte bu bağlamda özgüven duygusu da kişinin çevresindeki insanları gözlemleyerek öğrendiği veya öğrenebileceği bir kalıptır.

Burada size düşen kendinize güzel bir model bulmak ve bu modelin gerçekten özgüvenli olduğundan emin olmaktır.

Bu örnek modeli bulduktan sonra onu gözlemleyerek ve onun duygu ve düşünce dünyasını ve düşünsel altyapısını kavramaya çalışarak onu kendinize örnek alabilir ve bu sayede özgüven geliştirmenin muhteşem bir yolunu hayata geçirebilirsiniz.

Özgüven Nedir, Herkesin Bir Alanı Var mı?

Bu dünyada hemen hemen herkesin kendini rahat hissettiği ve özgüvenli olduğu bir alan bulunmaktadır. Çünkü insan vücudu ve beyni, yaşadığı süre boyunca herhangi bir şeye odaklanma ve o konuda uzmanlaşma eğilimindedir.

Bu nedenle herkesin farklı bir konuda uzmanlaştığını ve o konuda kendisine gerçek anlamda itimad edip güvendiğini söylemek mümkündür.

İşte bu bağlamda özgüven nedir sorusuna cevap aradığımızda ‘özgüven kişinin uzmanlaştığı konuda kendi yeterliliğinin ve potansiyelinin farkına varması ve bunu rahatlıkla dışa vurabilmesidir’ cevabı verilebilir.

Bu bağlamda özgüven geliştirmek isteyen insanlar şu pratik mantığı düşünmeli:

“Eğer herhangi bir konuda başarıya ulaştıysam ve özgüven geliştirdiysem, istediğim farklı bir konuda da özgüven geliştirebilir ve rahatlıkla başarıya ulaşabilirim.”

Bu yapıcı düşünce, kişiyi sağaltıcı ve psikolojik anlamda kurtarıcı bir fonksiyona sahip olacaktır.

Özgüven Nedir, Rahatlık Alanı

Özgüven konusu ile ilgilenen herkesin öyle ya da böyle bildiği ya da duyduğu çok önemli noktalardan ve tâbirlerden biri de rahatlık alanı olarak bilinen tabirdir. Şöyle ki:

Her insan yaşamı boyunca belli alışkanlıklar edinir ve o alışkanlıklar içerisinde yaşamını sürdürür. Bu alışkanlıkların hüküm sürdüğü yaşam alanına kişinin rahatlık alanı diyebiliriz. Çünkü kişi bu alan içerisinde oldukça rahat hareket etmekte ve kendini kolaylıkla ifade edip dışa vurabilmektedir.

Zaten özgüven eksikliği, kişinin yaşamış olduğu bu ortam içerisinde (yani rahatlık alanı şeklinde tabir ettiğimiz mekan içerisinde) gerçekleşmez. Kişi bu rahatlık alanından çıkmaya başladığında kendisinde özgüven problemi gözlemlemeye başlar ve bunun üstesinden gelebilmek için içten içe müthiş bir dürtü hisseder.

Dolayısı ile özgüven nedir sorusuna ‘özgüven kişinin rahatlık alanından çıkmasına rağmen kendini emniyet içerisinde ve huzurlu hissetmesi halidir’ cevabını vermek mümkündür.

Bu bağlamda özgüven geliştirmek ve özgüvenine güç katmak isteyen her insan, kendi rahatlık alanını tam anlamıyla tespit etmeli ve bu alanın dışına çıkabilmeyi de göze alıp korkusunun üstüne üstüne gitmeye gayret göstermelidir.

Özgüven Nedir, Kortizol ve Adrenalin Meselesi

Özgüven duygusunun insan metabolizması ile yakından ilgili bir durum olduğunu ve özellikle de hormonlarla alakalı bir husus olduğunu, yapılan birçok araştırma ortaya koymaktadır.

Çünkü kişinin kendisini özgüvenli hissettiği zaman dilimlerinde vücudunda oksitosin, dopamin ve serotonin gibi hormonlar ağırlıkta olmasına rağmen; özgüvensiz hissettiği zaman dilimlerinde ise kortizol ve adrenalin gibi hormonlar ağırlıktadır.

Evet, yapılan bilimsel araştırmalar ve gözlemler, herhangi bir insanın vücudunda bulunan oksitosin, dopamin ve serotonin gibi hormonların ağırlıkta olması halinde kişinin özgüven patlaması yaşadığını, fakat adrenalin ve kortizol hormonlarının yoğun bir şekilde olduğu durumlarda da özgüvensizlik yaşadığını ortaya koymaktadır.

Bu bağlamda her şey beynimizde salgılanan ve üretilen bazı hormonlarla ilgilidir, diyebiliriz ve özgüven nedir sorusunun cevabını ‘özgüven beynimizdeki hormonların dengeli bir hale gelmesi durumudur’ şeklinde özetleyebiliriz.

Özgüven sahibi olmak mı istiyorsunuz; öyleyse Özgüvenin Temel Dinamikleri Seti ile bir şans verin kendinize. Aşağıda okuyacağınız yorumlar, hakikaten dikkate şayan.

Buraya tıklayıp Özgüvenin Temel Dinamikleri Seti'ni indirin.

İşte o yorumların bir kısmı:

İnternette daha bunun gibi yüzlerce yorum bulunuyor.

 

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir