Özgüven Kazanmak İstiyorum, 4 Mükemmel Teknik
Sevgili okurum, özgüven nasıl kazanılır konusu son derece hayati bir ehemmiyet arz etmektedir; bunun için, şimdiye kadar özgüven kazanmak ile alakalı birkaç detaylı yazı kaleme aldım; bugünkü yazımın konu başlığını da “özgüven kazanmak istiyorum” şeklinde arama yapanlara hitap etsin diye bu şekilde attım.
- Özgüven Kazanmak İstiyorum. 4 Mükemmel Teknik başlıklı bu yazımda ilkin bir öykü aktaracağım, ardından da diğer teknikleri, şöyle ki:
Özgüven Kazanmak İstiyorum Öyküsü
Akıllı ve bilgili bir adam, her olaydan bir şeyler öğrenebileceği düşüncesiyle yıllarca seyahat etmiş ve gördüğü her olaydan bir ders dersi alarak yolculuğuna devam etmiş.
Bir gün rastladığı bir köpekten aldığı ibret dersi, şimdiye kadar öğrendiklerinden çok daha etkileyici olmuş, şöyle:
- Yaşlı bilge, bir köpeğin dilinin bir su kenarında sarktığını fark etti. Köpeği izlemeye karar verdi. Fark ettiği ilk şey şu oldu: Köpek aşırı susamışken, suya yaklaşmıyormuş. Bilge, köpeğin neden suya yaklaşmadığını düşünürken, köpek suya yaklaştı ve korkulu gözlerle kaçtı.
Bilge, köpeğin suyun üzerinde kendi yansımasını gördüğünü ve bu nedenle çok susamasına rağmen su içemediğini fark etti. Köpek, suya yüz kere yaklaşsa da, yine de korkusundan dolayı her seferinde geri dönüyordu. Kendi yansımasından korkmayı bırakıp kendini suya atıncaya kadar bu böyle devam etti.
Bilge, köpeğin kana kana ve doyasıya su içtiğini gördükten sonra rahat bir nefes aldı.
Bu köpekten ne öğrendiğimi merak ediyorum, dedi kendi kendine. (Elbette, özgüven kazanmak istiyorum diyenler için, bu olaydan kesinlikle bir ibret dersi çıkacaktır.)
Bilge kendi kendine şöyle dedi:
- “Yani eğer bir varlık kendisinden korkmayı bırakır ve korkusunu aşarsa, hayatta başarılı olabilir. Bazen kişinin ellerini bağlayan sanrıları vardır. Kişinin en büyük engeli zaten kendisidir.”
Bilge, ama dedi ki, bu olaydan daha fazlasını da öğrendim: “Bir köpekten bile çok şey öğrenilebilir.”
Şimdi, bu hikayenin özgüven kazanmak isteyenlere ne anlattığı hakkında biraz düşünmenizi istiyorum. Lütfen yeterince düşündüğünüze ikna olduktan sonra aşağıdaki teknikleri okumaya devam edin:
Özgüven Kazanmak İstiyorum Diyenlere 1. Mükemmel Teknik
- Rahatlık alanından çık.
Evet, özgüven kazanmak istiyorum diyen bir insanın ilk yapması gereken şey, rahatlık alanını terk edip kendini yeni fikirlere ve olaylara açmasıdır.
Rahatlık alanı nedir peki?
- Rahatlık alanı, kişinin alıştığı ve kanıksadığı çevre ve ortamdır. Her insanın kendi çevresinde rahat ettiğini ve bu rahatlığın rehaveti ile başka etkinlikler yapmak istemediğini biliriz.
Oysaki bu rahatlık, kişiyi durağan kılar ve gelişimine set çeker. Durgun suların zamanla koktuğunu hepimiz biliriz.
Öyleyse, özgüven kazanmak istiyorum diyen bir şahıs, evvela rahatlık alanını terk etmeyi göze alabilecek bir cesarete sahip olmalıdır; aksi takdirde durgun sular gibi kokuşabilir.
Özgüven Kazanmak İstiyorum Diyenlere 2. Mükemmel Teknik
- Korkularının üzerine git.
Öyküdeki köpek mecbur kaldığı için korkularının üzerine gitti ve nihayet başarıya ulaştı, değil mi?
Peki aynı şeyi biz neden yapamayalım?
- Üstelik korkularının üzerine gitmeden bu kısır döngüden kurtulamayacağını biliyorsun. Şunu unutma ki risk almadan ve tehlike ile karşı karşıya kalmadan ilerlemek imkânsızdır.
Dolayısıyla özgüven kazanmak istiyorsan sen de kaplumbağa gibi risk almalı ve kendi korkularının üzerine gitmelisin: Kaplumbağaya dikkat et, ancak kafasını çıkarıp risk alınca ilerleyebiliyor.
İstersen korkularının bir listesini çıkar ve sırayla onların üstüne üstüne git, işe yaradığını göreceksin: Tecrübe ile sabittir.
İlgili Yazı: Sosyal Fobi Nasıl Yenilir, İşte Müthiş Yöntemler
Özgüven Kazanmak İstiyorum Diyenlere 3. Mükemmel Teknik
- Kendi düşüncelerini savun; ama körü körüne değil.
Kendi düşüncelerini savun, dedim; ancak yeri geldiğinde kendi düşüncelerinin yanlış olduğunu görüp fikrini değiştirmek de bir özgüven belirtisidir, unutma. Nihayetinde insan fikirlerinin efendisi olmalı, kölesi değil.
Fikirlerini savunma meselesine tekrar dönecek olursak:
- İnsan, gündelik uğraşları esnasında sürekli bir biçimde fikir alışverişi yapar. Ve bu alışveriş esnasında bazen karşı tarafın düşüncesinin gerçekten de makul olmadığını fark eder. Sen de karşılaşmış olmasının bu tür düşüncelerle.
İşte bu durumda, özgüven kazanmak istiyorum diyen insanlara yakışan en güzel davranış biçimi, bu yanlış düşünce karşısında kendi düşüncelerini savunabilmektir. Öyle ya, yanlış düşünce, sırf baskın bir kişilik tarafından dile getiriliyor diye kabul edilemez.
Bilirsin, özgüven sorunu yaşayan insanların çoğu, karşısındaki düşüncenin yanlış ve hatta saçma olduğunu bile bile onu kabullenmek zorunda hisseder kendini. Oysaki yanlış, yanlıştır ve reddedilmelidir.
Haklı düşüncelerini makul bir şekilde savunmadan özgüven kazanman çok zor.
Özgüven Kazanmak İstiyorum Diyenlere 4. Mükemmel Teknik
- Kimseye zarar vermediğin sürece istediğini yapabileceğini unutma.
İslam tarihinde bir kadın şöyle der:
- “Ne güzel, Medine kadınlarının utanç duygusu, onların istediklerini yapmalarına engel olmuyor.”
İslam Peygamberi de, bunu teyit eden güzel bir söze imza atar: “Başkalarını rahatsız etmediğin sürece istediğin her şeyi yapabilirsin.”
Çevremde çok karşılaştığım bir durumu betimlemek istiyorum:
Bazı insanlar, özgüven sorunu yaşadığı için en küçük arzusunu bile yerine getiremiyor; kaldı ki bu küçük arzu, başkalarına zarar vermeyecek kadar masum olduğu halde.
- Peki, bu kişiler niçin kendi isteklerine engel olur başkalarının nazarında kötü olmamak için?
Özgüven kazanmak istiyorum, diyorsan eğer, bu dünyada başkalarının hakkına hukukuna tecavüz etmemek şartıyla istediğin her şeyi yapabileceğini kendi kendine telkin etmelisin.
Bu tekniklerin yanı sıra özgüven kazanmanın çok farklı ve etkili yolları için ayrıca şu kitabı da incelemelisin.
Özgüven sahibi olmak mı istiyorsunuz; öyleyse Özgüvenin Temel Dinamikleri Seti ile bir şans verin kendinize. Aşağıda okuyacağınız yorumlar, hakikaten dikkate şayan.
Buraya tıklayıp Özgüvenin Temel Dinamikleri Seti'ni indirin.
İşte o yorumların bir kısmı:
İnternette daha bunun gibi yüzlerce yorum bulunuyor.