İslam toplumunda nikah duası ve nikah töreni oldukça önemli bir konudur. Ailenin oluşması ve helal daire kavramlarının oluşabilmesi için nikah mutlaka gerekmektedir. Müslümanlar nikâh için gereken şartları taşımadığı müddet nikâh asla gerçekleşmemektedir. Nikah akdini gerçekleştirecek olan kişi eğer gerekli şartların var olduğuna kanaat getirir ise nikah duası okunarak bu evlilik ilan edilir.
- Bu özel dua çeşitli ayetlerden oluşmaktadır. Nikahı kıyan kişi bu duayı okurken evlilik ile ilgili hadisleri de aktarmaktadır. Güçlü ve sağlam temeli olan bir evlilik gerçekleşmesi için ayet ve hadislerin ışığında evlenen kişilere bir bilgilendirme işlemi yapılmaktadır. Bu anlatımların sona ermesi ile nikah akdini taçlandıracak olan nikâh duası edilerek evliliğin ilanı işlemine geçilmektedir.
Nikah Duası Hangi Durumlarda Okunur?
Evlenmek isteyen kişilerin bir yuva kurmak istemeleri ile nikah duası bir imam veya âlim kişi tarafından okunarak evlilik gerçekleştirilir. Toplum arasında bu nikâhlanma işlemi imam nikâhı olarak isimlendirilmektedir. Nikâh hem modern toplumlarda hem de İslam toplumunda aile birliğinin korunması ve kadının korunması amacı ile gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle İslamiyetle beraber yaşamaya izin verilmemektedir. Arada nikâh olmadan aynı evi paylaşan kadın ve erkek birbirine haram kılınmaktadır.
- Helal dairede yaşamak ve dünyaya gelecek olan neslin bu temiz yuvada doğmaları adına nikahsızlık uygun görülmemektedir. Evlenirken hem resmi hem de dini nikâhın yapılması toplumlarda çok daha uygun görülmektedir.
Nikah Nasıl Kıyılmaktadır?
İslam dininde nikâhlanmak peygamberin bir sünnetidir. İslam dininde kadın oldukça mühim bir değer ve yere sahip olduğu için nikâh kıyılmadan bir birliktelik gerçekleştirilmemektedir. Topluluklarda inananların nikâhını genellikle imamlar kıymaktadır. Bu nikâh sırasında ayetler ve hadisler ile evliliğin güzelliği anlatıldıktan sonra hem kıza hem erkeğe bu evliliği kabul edip etmedikleri sorulmaktadır. Bu işlemlere iki kişi de şahitlik etmektedir.
Gelin ve damat dilerlerse vekâlet ile de nikâhları kıyılmaktadır. “Evet”lerin işitilmesi ile gelin hanıma verilecek olan mihir sorulur daha sonra yine şahitlere bu konuya şahitlikleri sorulur. Şahitler ve damat 3 defa onayladıktan sonra nikâhın kıyıldığı söylenerek nikah duası okunmaktadır. Bu dua ile evlenme gerçekleştirilmiş olmaktadır.
Nikah için Gereken Şartlar
- Evlenecek kişilerin evlenme sorumluluğuna haiz olması,
- Nikâha dini olarak bir engel olmaması,
- Nikâh kıyılırken şahitlerin olması,
- Evlenen kişilerin karşılıklı olarak bu akdi kabul etmeleri,
- Vekil tayin edilmiş ise 2 kadın veya 2 erkek olması gerekmektedir.
Nikah Duasının Orijinal Sözleri
Bismillahirrahmanirrahim
Allahummec’al hâzâ’l akde meymûnen ve mübâraken. Vec’al beynehumâ ülfeten ve mehabbeten ve kararan. Velâ tec’al beynehumâ nefraten ve fitnete ve firâran.
Allahümme ellif beynehümâ kemâ ellefte beyne deme ve Havva. Ve kemâ ellefte beyne Muhammedin ve Hatîcetü’l-Kübrâ. Ve kemâ ellefte beyne Aliyyin ve Fâtimetü’z Zehra. Allahümme a’tı lehümâ evlâden sâlihan ve rızkan vâsian ve ömran tavîlen. (amin)
Nikah Duası Türkçe Karşılığı
Ey Allah’ım! Bu nikahı kabul et ve her iki taraf için mübarek eyle. Bu evlenen şahısların aralarına hiçbir fitne ve nefret koyma!
Allah’ım! Hz. Adem’e ve Hz. Havva’ya verdiğin bağlılık ve yakınlığı ve Hz. Muhammed (sav) ve Hz. Hatice validemize, Hz. Ali ve Hz. Fatıma-i Zehra’ya verdiğin ülfet ve sevgiyi bu iki kimseye de ihsan eyle. (amin)
Content missing