İç rahatlatan dua mucizevi sonuçlara vesile olmaktadır
İnsanlar bazen yaşadıkları sıkıntılardan ötürü bazen de vesveseden dolayı ruhsal daralma yaşayabilirler. Bir insanın psikolojik olarak zor duruma düşmesi kadar doğal bir durum yoktur. Böyle bir sıkıntı herkesin başına gelebilir. Önemli olan bu sıkıntıları aşmaya gayret etmektir.
İç rahatlatan dua ile huzuru yakalamaya niyet etmek ise en isabetli tercihtir. Bu duayı okuyan müminlerin mucizevi biçimde sıkıntılarından kurtuldukları ve huzur buldukları ifade edilmektedir.
Dua etmek hayatın her aşamasında müminlerin büyük bir rahatlama yaşamalarını sağlamaktadır. Zira dualar Rahmani kaynaklardır ve insan ruhuna birebir uygundur. Duaların manevi gücüne hayatının her aşamasında başvuran müminler inşallah hiçbir zaman ciddi sıkıntılarla karşılaşmayacaklardır. Belli sıkıntılar görülse bile müminler dayanma gücüne sahip olacaklar ve Allah’ın izniyle kısa sürede bu sıkıntılarını aşacaklardır.
İç rahatlatan dua tüm sahih kaynaklarda geçmektedir
Bu dua Kuran ayetlerine dayanır. Bu bakımdan en sahih (güvenilir) dua kategorisindedir. Müminlerin gönül rahatlığı ile dua sözlerini okunmalarında bir mahzur yoktur. Kaldı ki Allah’ın kelamı olan ayetlerle okunan niyazlar en faziletli dualar kabul edilmektedir.
İç rahatlatan duayı okuyan müminlerin sadece sahih kaynaklarda geçen dualara itibar etmeleri büyük önem taşımaktadır. Bazı kaynaklarda dua adı altında kimi büyü uygulamalarına da yer verilmektedir. Bazı taşların üzerine dualar okunması ve bu taşların kolye olarak kullanılması dinin özüne uygun değildir. Müminlerin bu tarz caiz olmayan uygulamalara karşı duyarlı olmaları büyük önem taşımaktadır.
İç rahatlatan duanın okunma zamanı
İç rahatlatan dua ani gelişen olaylar karşısında okunabildiği gibi genel huzursuzluk hallerinde de okunabilir.
Müminler başlarına gelen kötü bir olayın meydana getirdiği sıkıntıyı atlatmak için bu duaya başvurabilir. Bazen yaşanan ciddi olaylar insanlarda öylesine ağır ruhsal gerilim yaratır ki duaya başvurmaktan başka çare kalmaz. İşte ifade edilen bu tarzdaki sıkıntılı süreçlerde iç rahatlatan duayı okumak çok faydalı sonuçlar alınmasına vesile olur.
Bazı durumlarda ise ortada ciddi bir sorun söz konusu olmadığı halde kişide sıkıntı ve ruhsal daralma görülebilir. Bu durumda da iç rahatlatan dua okunabilir. Allah’ın izniyle dua tesirini gösterecek ve kişinin huzurlu bir yaşam sürdürmesine vesile olacaktır.
İç huzuru temin etmek için İslami anlayışa uygun davranmak büyük önem taşımaktadır
Dua okuyarak huzurlu olmayı dileyen müminler aynı zamanda yaşam tarzlarında da değişiklik yapmalıdır. Zira kişinin ruhsal yapısı ile davranışları arasında güçlü bağlar vardır.
Büyük alimler bu hususta müminlere şu tavsiyelerde bulunmuşlardır:
- Kuranı Kerim’den kısa sureler ezberleyerek gün içinde okuyun. Kuran-ı Kerim en büyük rahmet kaynağıdır ve insan ruhunun huzuru bulmasında mucizevi tesirler gösterir.
- Devamlı abdestli dolaşmaya gayret edin. Abdest sadece bedensel temizlik olarak anlaşılmamalıdır. Abdestin maddi ve manevi sayısız fazileti vardır.
- Fırsat buldukça farklı yerlere seyahat edin. Yolculuk ruhsal olarak yenilenmeyi sağlar. Eğer kişi yolculuğa sevdikleri ile birlikte çıkarsa çok daha olumlu sonuçlar elde edilir.
- Kişisel bakımınıza özen gösterin, bakımlı ve şık olmaya çalışın. Güzel kokular sürünün. Sağlığınızı ihmal etmeyin.
- Ramazan ayı dışında da belli dönemlerde oruç tutun. Nefsin terbiye edilmesinde ve kişinin ruhsal olgunluğa erişmesinde oruç tutmanın büyük faydası vardır.
- Aile fertlerinizle ve akrabalarınızla sağlam ilişkiler geliştirin. Aile çevresinde veya komşular arasında yardıma ihtiyacı olan kişiler varsa onların yardımına koşun.
- Dedikodu ve gıybetten uzak durun, sizi ilgilendirmeyen meselelere kafa yormayın. Gıybet etmenin dinen yasaklandığını ve büyük günahlardan biri kabul edildiğini unutmayın.
- İmkanlarınız ölçüsünde ihtiyaç sahiplerini sevindirmek maksadı ile sadaka verin. Sadaka vermek malın bereketini artırır, ömrün uzamasına vesile olur ve duaların kabulünde olumluı tesir gösterir.
- Size ve ailenize maddi bakımdan fayda sağlayacak ek işler yapmaya çalışın. Eğer helal yoldan fazladan para kazanırsanız hem özgüveniniz artar hem de bu para ile hayırlı işler yapma fırsatınız olur.
- Boş vakitlerinizde farz namazları dışında nafile namazları kılın ve namazlardan sonra bir müddet tefekkür edin. Yüce Allah’ın kudretini düşünmek ve Peygamber Efendimizin kişiliği üzerinde tefekkür etmek müminleri günlük yaşamın basit dertlerinden uzaklaştırır.
- Yeni şeyler öğrenmekten asla vazgeçmeyin. Bildiğiniz konuları yakınlarınıza öğretmeye gayret edin. Öğrenmek ve öğretmek en değerli paylaşımlardır. Bu çaba ruhsal olarak kişinin olgunlaşmasını sağlar. Öğretmenlerin psikolojik olarak en az sıkıntıya düşen kesim olmalarının sebebi budur. Aynı şekilde insanların öğrenci iken daha az iç sıkıntısı yaşadıkları da bilinmektedir.
- Durağan ve içe kapanık bir kimlik oluşturmak yerine sosyal hayata aktif biçimde katılın, dışa dönük bir birey olmaya özen gösterin.
İlk bakışta büyük alimlerin yaptıkları bu tavsiyelerin bir kısmının dini anlayışla ilgili bir kısmının ise günlük yaşam pratikleri ile alakalı olduğu düşünülebilir. Ancak esasında din ile günlük hayat pratiklerini birbirinden ayırmak doğru değildir. Zira dinin kendisi bizzatihi tüm yaşamın düzenlenmesi demektir.
İç rahatlatan duanın sözleri
İç rahatlatan dua Kuran-ı Kerim’in 4 ayeti kerimesinden oluşmaktadır ve duanın okunuşu şöyledir:
Bismillahirrahmanirrahim
Ve zen nuni iz zehebe müğadıben fe zanne el len nakdira aleyhi fe nada fiz zulümati el la ilahe illa ente sübhaneke innı küntü minez zalimın.
Ve iy yemseskellahü bi durrin fe la kaşife lehu illa hu ve iy yüridke bi hayrin fe la radde li fadlih yüsıybü bihı mey yeşaü min ıbadih ve hüvel ğafurur rahıym.
Ve minhüm mey yekulü rabbena atine fid dünya hasenetev ve fil ahırati hasenetev ve kına azaben nar.
Ve kur rabbığfir verham ve ente hayrur rahımın (amin)
Kuran-ı Kerim’de huzur konusuna değinen bazı ayeti kerimeler
Kur’an-ı Kerim’de huzur konusu çeşitli ayetlerde ve surelerde ele alınmıştır. İnsanın iç huzurunu, Allah’a yakınlıkla bulacağı, ibadet ve taatlerle sağlayacağı vurgulanmıştır. İşte Kur’an-ı Kerim’de huzur konusuyla ilgili bazı ayetler:
- Rad Suresi, 28: “Allah’ın zikri (ibadetleri), kalpleri ancak huzur ve tatmin bulsun diye yatıştırır.”
- Nahl Suresi, 97: “Kim Allah’a iman eder ve salih amel işlerse, artık ona içinde ebedi kalacakları, altından ırmaklar akan cennetler vardır.”
- Ra’d Suresi, 28: “Kalpler yalnızca Allah’ı anarak huzur bulur.”
- Yunus Suresi, 62-63: “Şüphesiz Allah’ın dostlarına korku yoktur, onlar üzülmeyecekler de. Onlar iman edip takvaya ermişlerdir.”
- Rum Suresi, 28: “Allah’ın zikri (ibadetleri) ile göğüsler huzura kavuşur.”
- İbrahim Suresi, 27: “İman edip de kalplerini Allah’ın zikriyle tatmin etmeyenler ise, işte onlar için kalplerin huzur bulacağı bir şey yoktur.”
- Furkan Suresi, 63: “Kulları, Rahman’a karşı alçak gönüllü olarak yürürler ve yeryüzünde tevazu ile yürürler ve cahiller kendilerine laf attıklarında ‘selam’ derler.”
- Bakara Suresi, 205: “Onlar ki, Rablerine inanmışlardır, onlar için bir doğru yol vardır. İşte kurtuluşa erenler bunlardır.”
Ferahlamak için hangi sure okunur?
Büyük alimler iç rahatlatan duayı okuyan müminlerin ferahlamak için şu sureleri okumalarının da inşallah çok faydalı olacağını belirtmektedir:
- Rahman Suresi: Rahman Suresi, Allah’ın rahmet ve lütfunu anlatan bir suredir. İnsanı Allah’ın yarattığı güzellikleri düşünmeye ve O’nun rahmetine sığınmaya yönlendirir.
- Duha Suresi: Duha Suresi, başlangıcı zorlayıcı olan bir dönemden sonra gelen huzur ve nimetlerin hatırlatıldığı bir suredir. Bu surede, insanlara sabır ve umut verilir.
- İnşirah Suresi: İnşirah Suresi, Allah’ın zorlukları kolaylaştıracağını ve her sıkıntının ardından bir kolaylık geleceğini müjdeleyen bir suredir.
- Mülk Suresi: Mülk Suresi, Allah’ın yaratıklarına olan hükümranlığını ve kudretini anlatır. İnsanın Allah’ın gücü karşısında ne kadar küçük olduğunu hatırlatır.
- Nasr Suresi: Nasr Suresi, zafer ve başarı zamanlarında Allah’a hamd etmeyi öğretir. İnsanın zafer ve başarılarını Allah’a bağlaması gerektiğini hatırlatır.
- Felak ve Nas Sureleri: Felak ve Nas sureleri, insanın her türlü şerden ve kötülükten Allah’a sığınmayı öğretir. Bu sureler okunduğunda manevi koruma ve huzur hissi sağlayabilir.
- Yasin Suresi: Yasin Suresi, özellikle ölüm ve ahiret hayatı gibi derin düşüncelere sevk eden bir suredir. Bu sureyi okumak, insanın manevi düşüncelerine derinlik katabilir.
- Kaf Suresi: Kaf Suresi, yaratılışın gayesini ve insanın hayatını anlamaya yönelik düşünceleri besleyen bir suredir.
Peygamber Efendimizden iç rahatlatan dua okuyacak müminlere yol gösterecek bazı hadisi şerifler
- Ebu Hureyre’den rivayet edilen bir hadis: “Mü’minlerin durumu ne güzeldir. Emri Allah’a tevdi ederler. Allah’ın takdirine rıza gösterirler. Hangi durumda olurlarsa olsunlar Allah’a tevekkül ederler.”
- Ebu Zer el-Gıfari’den rivayet edilen bir hadis: “Sizden biriniz, elindeki bir sapla ağaç dikerse ve ondan bir yemiş yetişirse, o yemişi yerse ve üzerine kuşlar konmuşsa, o zaman o onun için bir sadaka olur.”
- Ebu Hureyre’den rivayet edilen bir hadis: “Sizden biriniz, tırnağıyla toprak kazısa da, taze bir ot tutsa, bu otu da alıp ağzına koysa, o zaman o kimse için malik olduğu her şeyden daha hayırlı olur. Eğer bir gün bu işten ona biraz kalsa, yine yesin, kısa kalsa, yine yesin.”
- Ebu Hureyre’den rivayet edilen bir hadis: “Kim bir insanın ayıbını örterse, Allah da onun dünya ve ahiretteki ayıbını örter.”
Bundan böyle müminin silahı olan doğru ve en güçlü duaları Murad Duaları Kitabı'ndan öğrenebileceksiniz. Aşağıda okuyacağınız yorumlar, sizi de çok etkileyecek.
Buraya tıklayıp Murad Duaları Kitabı'nı indirin.
İşte o yorumların bir kısmı:
İnternette daha bunun gibi yüzlerce yorum bulunuyor.