İhtiyacı, isteği ve derdi olanlar ellerini açıp Yüce Yaratıcımıza (cc) niyaz edebilir. Kaynaklarda hacet duasının çok çeşitleri bulunmaktadır, bu çeşitlerden herhangi biri tercih edilerek dua yapılabilir.
Fakat alimler ve din büyükleri hacet duasının birkaç farklı versiyonunu bir arada yapmayı daima salık vermişlerdir. Önemli olan kişinin yaptığı duayı Rabbimizin duyduğunu bilmesi ve kabul edeceğine bütün kalbi ile inanmasıdır.
Hacet Duası ve 4 Rekatlı Namaz
İki ve 4 rekat kılınan namazın ardından hacet duası yapılır. 4 rekat olarak kılınan namaz şu şekilde eda edilir:
- 1. rekatta Fatiha Suresinden sonra 3 Ayetel Kürsi
- 2. rekatta Fatiha’dan sonra İhlas, Felak ve Nas
- 3. rekatta Fatiha’dan sonra İhlas, Felak ve Nas
- 4. rektta Fatiha’dan sonra İhlas, Felak ve Nas okunur. 2. rekattan sonraki oturuşta Ettehiyyatü, Salli ve Barik duaları okunur. 3. rekata kalkılınca Sübhaneke ile başlanır.
Hacet Duası Nasıl Yapılmalı?
Hacet namazı kılındıktan sonra yapılan duanın Arapça metni bulunmaktadır. Arapça bilen ve okuyabilenlerin Arapça metinden okuması mümkündür, fakat İslâm alimleri hacet duasını anlamak gerektiğini dile getirip duanın Türkçe anlamını okumak gerektiğine vurgu yaparlar. Bu nedenle hacet duasının Türkçe metnini okuyup dua etmenizi tavsiye ederiz. Duanın metni şöyledir:
- “Allah’ım Sen’den tevbe edenlerin halini, yakın olanların amellerini, arif insanların ilmini istiyorum. İstiyorum çünkü onlarla Senden hakkıyla korkmak ve o korku ile Sana hakkıyla itaat etmek istiyorum. Korkumun sana samimiyete dönüşmesini, Senin rızanı kazanmak için ihlaslı olmaya yönlendirmesini talep ediyorum. Her sıkıntımda sana sığınıp sana güveneyim. Allah her türlü kusur ve noksan sıfatlardan uzaktır.”
Yukarıdaki duayı ezberleyip okuyan ve bu şekilde hacet duasını yapan kişiler, inanılması zor olaylar yaşamış ve mucizevi bir biçimde amaçlarına ulaşmışlardır; bundan ötürü, siz de bu duayı ezberlemeye ve öylece okumaya çalışın.
Hacet Duası Ne Zaman Yapılır?
İnsanların istekleri ve hacetleri anlık olabilir. Bundan dolayı hacet duası ve namazı kişinin durumuna ve ihtiyacına göre her zaman yapılabilir. Fakat İslami kaynaklarda hacet duasının Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece yapılmasının daha tesirli olduğu bildirilmektedir.
Hacet Duası Ne Tür İsteklerde Yapılır?
İnanan insanlar her türlü hacet ve istekleri için hacet duasını yapabilirler. Eşyası kaybolan eşyasını bulmak, haksızlığa uğrayan haksızlıktan kurtulmak, merak ettiği bir konuda veya kişiden haber almak veya farklı hacetler için bu dua yapılabilir. Eğer dert büyük ve geniş bir zamana yayılmış ise yatsı namazından veya teheccüt namazından sonra fırsat buldukça, mümkünse her gün okunmalıdır.
Kadir Sureli Hacet Duası
Farklı şekilde yapıldığına dair rivayetler bulunan hacet duası, Kadir Suresi ile kılınan namaz ardından da yapılmaktadır. Öncelikle Kadir Suresi’nin okunduğu namazın kılınması gerekir. Namazın kılınışı şu şekildedir:
- 1. rekatta Fatiha’dan sonra 3 Kadir ve İhlas Suresi
- 2. rekatta Fatiha Suresinden sonra 3 İhlas Suresi
- 3. rekatta Fatiha’dan sonra 3 Kadir Suresi
- 4. rekatta Fatiha’dan sonra 3 İhlas Suresi okunur.
Bu namazı takiben yine yukarıdaki Türkçe dua samimiyet ile telaffuz edilir.