Güven Nasıl Kazanılır, 20 Etkili ve Pratik Taktik

İnsanlarda Güven Problemi Neden Kaynaklanır?

Güven nasıl kazanılır sorusunun cevabına gelmeden önce, şimdi de güven sorununun neden yaşanabileceği üzerine biraz eğilelim.

Her türlü ilişkide en önemli etken olan güven problemi, çoğunlukla bireyin çocukken ya da ilk gençlik zamanlarında yaşadığı olumsuz deneyimler, hayal kırıklıkları ve travmalar sebebiyle ortaya çıkar.

  • Ailede yeterince sevgi, ilgi, şefkat görmemek, terk edilmiş ya da şiddet görmüş bir çocukluk geçirmek, ilişkilerde güvensizlik yaşamanın en etkili nedenleridir.

Tabii, sadece ailede yaşanan sorunlar, gençlik yıllarında geçirilen travmalar güvensizliğe sebep olmaz. İyi bir ailede, iyi bir ortamda yetişmiş, sorunsuz bir ergenlik dönemi yaşamış bireyler de yetişkin dönemlerinde yaşadıkları aldatılma, şiddet, terk edilme gibi travmalar sonrasında tüm ömürlerini güven problemi yaşayarak geçirebilirler.

Güven Nasıl Kazanılır? Güven Problemini Aşmanın Yolları

Güven, çok kıymetli, kolay kaybedilen ama sonrasında çok zor kazanılan bir kavram. Haliyle, güven problemini aşmak için epey zahmete katlanmak gerekecektir. Bakalım hangi yollara başvurmak, hangi zahmetlere katlanmak gerekli.

Güven Kazanmak Zaman Alır

Birinin güvenini zedelediyseniz ve bu durumu düzeltip tekrar güven kazanmak istiyorsanız, uzun bir maratona girdiğinizin farkında olun. Güven kaybetmek bir göz açıp kapama süresinde gerçekleşirken, kazanmak tüm bir ömür sürebilir.

  • Bu da, çok sabırlı olmanız gerektiği anlamına geliyor. Emek harcamalı, kararlı olmalı, hemen pes etmemeli ve sinirlerinize hakim olmalısınız.

Yeni tanıdığınız birinin güvenini kazanmak çok daha kolaydır. Bu nedenle, yeni biriyle tanışmayı değil de bu yolu seçiyorsanız, karşınızdaki kişinin buna değecek biri olduğunun farkında olun.

Hatayı Kabullenmek

Yapılan hatayı kabullenmek bir olgunluk işaretidir. Ayrıca haklıymış gibi yaparak, üste çıkmaya çabalayarak karşınızdakinin güvenini geri kazanamazsınız. Hele hele “Ama sen de şunu şunu yaptın” gibi cümleler kurmayı aklınızdan bile geçirmeyin; sadece kabul edin.

Yeterince Açıklama Yapın

Güven sarsıcı bir harekette ya da söylemde bulunduysanız, karşınızdakinin bu hatayı neden yaptığını anlaması çok önemli. Neyi neden, nasıl, ne düşünerek, ne amaçla yaptığınızı net bir şekilde ifade edin. Mesela yalan mı söylediniz? Neden, hangi kaygıyla o yalanı söylediniz? Bu açıklamayı önce kendinize, sonra da karşınızdaki kişiye yapın. Son olarak, amacınızın asla onu kırmak ya da üzmek olmadığını da kesin olarak vurgulayın.

Samimi Özür Dileyin

Güvenini geri kazanmak istediğinize göre, karşınızdaki kişi çok değerli. O halde, onu karşınıza oturtun ve samimi bir özür konuşması yapın. Yaptığınız sebebiyle üzgün olduğunuzun farkına varmasını sağlayın. Tüm kalbinizi, tüm hislerinizi açarak gerçek bir özür konuşması yapın. Belki sizi dinlemek istemeyecektir. Anlatamazsanız yazın; biraz ısrarcı olun. Özrünüzü duyması çok önemli.

Tekrar Etmeyeceğinize İkna Edin

Her ne hata yaptıysanız, bunun asla tekrarı olmayacağına, sizin de pişman ve üzgün olduğunuza karşı tarafın ikna olması lazım. Bu gerçekten çok zor bir iş, ama seçme şansınız yok. Bu da uzun ve yorucu bir adım ama üstesinden gelmek zorundasınız. Güven kazanmak için, aynı hatayı tekrar etmekten gerçekten korktuğunuzu göstermeniz şart.

Sır Saklamayın

Güvenini kazanmak istediğiniz bir insandan gizli saklınız olmamalı. Hala bir şeyler gizlemeye devam ederek güven kazanmanız pek de mümkün olmayacaktır. Sorulan her soruya yanıt verin, ondan bir şey gizlemediğinizi gösterin.

Güven Nasıl Kazanılır, Sevginizi Gösterin

Amacımız güven kazanmak ve “Hatasına rağmen beni çok seviyor ve geri kazanmakta ısrarcı” demesini sağlamak alsında. Haliyle sevginizi göstermekten, söylemekten, anlatmaktan asla vazgeçmeyin. Her şeyi bırakıp gitmek kolaydır ama siz zor olanı seçtiniz. Demek ki sevginizde de samimisiniz; elbet bu detayın farkına varılacaktır.

Şeffaf Olun

Güvensizliği içten içe besleyen bir detay; insanların birbirine karşı şeffaf olmaması. Hatalı dahi olsanız net olun, bir şey gizlemeyin. Ayrıca şeffaf olmanız, muhatabınızdan da aynı şeffaflığı bekleme hakkını verir size.

Okumak İsteyebilirsiniz: Özgüven Nedir, Nasıl Kazanılır?

Empati Önemli

Empati kurmak, birçok insanın hiç önemsemediği ama iletişimde önemli rol oynayan bir detay. Konu güven kazanmaksa, “Onun yerinde ben olsam ne yapardım?” sorusunu sık sık kendinize sorarak karşınızdaki ile empati kurun.

“Hayır” Sözünü Kabul Edin

Karşınızdaki kişi size “Hayır” dediğinde ısrarcı davranmamalısınız. Bunu geçerli bir cevap olarak benimseyin ki, sizin onun fikirlerine saygı duyduğunuz belli olsun. Gerekli durumlarda siz de “Hayır” demekten çekinmeyin.

Kendinizi Geliştirin

Kendinize yapacağınız her yatırım, karakterinize yaptığınız yatırımdır. Kendinizi geliştirdikçe güven kazanmak için yeni yollar bulacak, güven kırmamak için daha dikkatli ve düşünceli olacaksınız.

Güven Nasıl Kazanılır, Sabırlı Olun

Hiçbir şey bir gecede değişmeyecek. Güveni geri kazanmak uzun bir süreçtir çoğunlukla. Daha önce de bir gecede sağlanmamış olan güven, şimdi de bir anda yeniden yeşermeyecektir.

Anılardan Yardım Alın

Güzel anılarınızdan yararlanın. Daha önce beraber geçirdiğiniz güzel zamanları, ortak deneyimleri yeniden yaşamaya/yaşatmaya çalışın.

  • Bazen insan hangi yollardan geçtiğini unutabiliyor. Duygular ve anılar birbirlerine sıkı sıkı bağlanmıştır.

Güzel anıların tekrarı ve hatırlanması, güvenini kazanmak istediğiniz kişinin duygularını da bir oranda tazeleyecektir ve size yardımı olacaktır.

Gerginlikten Uzak Durun

Yeniden güven kazanmaya çalışırken, odak noktanızı başka taraflara çekecek, strese neden olacak konuşmalardan ya da olaylardan uzak durmaya çalışın; gerginliği sezdiğiniz anda müdahale edin. Bu durum, sizi birkaç adım geriye götürür ve yeniden inşa etmek için gösterdiğiniz tüm çaba boşa gidebilir. Sakin bir iletişiminiz olursa, zamanla eski alışkanlıklar ve eski iletişim şekli yeniden gelecektir.

Verdiğin Sözleri Tut

Bir söz ağızdan çıkana kadar, kişi o sözün efendisidir. Çıktıktan sonra ise söz o kişinin efendisi olur. Bir söz söylediyseniz arkasında durmalı, bir söz verdiyseniz muhakkak yerine getirmelisiniz. Güven kazanmak için “söz” çok önemli. Şu veya bu nedenden dolayı verdiğiniz sözü hiçbir şekilde tutma şanısınız yoksa da, o zaman bu durumu nedenleriyle beraber samimi bir biçimde izah ederek kendinizi anlatmalısınız. geçerli ve samimi nedenleriniz varsa, tutmadığınız söz yüzünden sorun yaşamazsınız. Ancak şunu unutmayın, bu bir istisnadır. Yani her seferinde söz verip tutmamayı alışkanlık haline getirirseniz güven kazanmayı unutun gitsin.

Kendinle Çelişme

Yani, söylediklerinizle hareketleriniz bütün olsun; uyumlu olsun. Sözde ayrı, fiilde ayrı hareket ederseniz insanlar ya sözünüze, ya vaatlerinize, ya da fiilinize güvenmezler. Söylediklerinizi harekete yansıtamıyorsanız önce kendinizi sorgulayın. Geçerli sebepleriniz varsa bu durumu özür dileyerek izah edin.

Becerikli Ol

Güven sadece çiftler arasındaki ilişkilerde olmaz. Bir işçi ve işveren arasında da güven esastır. Birilerinin size güvenip bir görevi emanet etmesi için, o göreve dair becerilerinizin ve yeteneklerinizin olması gerekir. Aksi halde insanları size güvendiği için pişman edebilirsiniz ve bu güveni yeniden kazanmak neredeyse imkansız olur.

Dürüst Ol

Dürüstlük her zaman takdir edilir ve kıymetlendirilir. Bazen sırf dürüst olduğunuz için bile bir şeyleri kaybetmekten kurtulabilirsiniz. Ancak yalan söylediğiniz anlaşılırsa, ne kadar geçerli sebepleriniz olursa olsun, bir daha kimse size güvenmeyecektir.

Sorumluluklarını Bil

İnsanlar, sorumluluklarının farkında olan ve buna göre hareket eden aklı başında insanlara güvenir. Sorumluluk sahibi olmayan birine ne geleceğini, ne işini, ne de duygularını teslim edebilir.

Yukarıda sıraladığımız başlıklardan da anlayacağınız üzere, güven nasıl kazanılır sorunun birçok cevabı var ve hepsinin dayanağı da aslında kişisel anlamda gelişmiş bir birey olmaktır. Yani karakteri oturmuş, ne yaptığını bilen, empati kurabilen insanların güven kazanması çok daha kolay olacaktır.

Özgüven sahibi olmak mı istiyorsunuz; öyleyse Özgüvenin Temel Dinamikleri Seti ile bir şans verin kendinize. Aşağıda okuyacağınız yorumlar, hakikaten dikkate şayan.

Buraya tıklayıp Özgüvenin Temel Dinamikleri Seti'ni indirin.

İşte o yorumların bir kısmı:

İnternette daha bunun gibi yüzlerce yorum bulunuyor.

 

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir